logo header grey 

Rosenseriens ekologiska märkning

Det är inte lätt att förstå vad som menas med olika påståenden och märkningar som finns på hudvårdsprodukter. Än idag saknas till stor del regler och kontroll på vad som skrivs och påstås på förpackningarna. Man kan t ex tillföra bara en liten aning växtextrakt i en syntetisk kräm och ändå få kalla krämen ”naturlig”. Likaså kan man kalla en produkt ”ekologisk” utan att den innehåller mer än 10 % ekologiskt odlade råvaror.

Rosenserien vill vara tydlig och väljer därför att deklarera mängden av både naturliga råvaror och ekologiskt certifierade råvaror. Våra produkter är 100 % naturliga och det allra mesta av innehållet är också ekologiskt certifierat.

 ekologga

På vår ekomärkning redovisas antal procent på naturliga ingredienser och ekologiskt certifierade ingredienser enligt Svanens intervaller, se nedan. De flesta av våra produkter hamnar i det högsta intervallet (75-100% ekologiskt certifierat innehåll). Vi har valt att göra ekosymbolen internationell (på engelska) då ekomärkningar efterfrågas mycket utomlands. Symbolen här ovan betyder att produkten är ekologisk, råvarorna till 100 % naturliga och till mer än 75 % ekologiskt certifierade.

Oberoende kontroll

För att du som kund ska vara säkra på att det vi påstår om våra produkter verkligen stämmer är det viktigt att en oberoende part granskar både våra produkters innehåll och vad vi skriver om dem.  Vi har en extrern säkerhetsbedömare som kontrollerar alla våra ingredienser och texter så att t ex andel ekologiskt certifierade ingredienser stämmer med märkningen.

Vår ekosymbol innebär att …

  • mängden naturliga råvaror redovisas
  • mängden ekologiskt certifierade råvaror redovisas
  • endast naturliga doftämnen används
  • innehåll är fritt från parabener, alkohol, mineraloljor, nanopartiklar, silikoner och genmodifierade råvaror
  • joniserad strålning av råvaror eller slutprodukter förekommer inte
  • vare sig råvaror eller slutprodukt är testade på djur
  • innehåll är lätt nedbrytbart i naturen
  • förpackningar är återvinningsbara och miljöanpassade

Genom att göra bra val av de produkter vi använder varje dag, kan vi tillsammans göra vår jord lite bättre steg för steg.

Svanens intervallgradering

Svanen har en intervallgradering för att visa hur mycket ekologiskt certifierade råvaror en produkt innehåller. Den högsta nivån är > 75 % och innebär då att innehållet är ekologiskt certifierat från 75 till 100 %. Se tabell nedan med gradering.

 tabell-1